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Dear Msgr. 

responding to your letter of 13th September regarding a clarification of the 
presuppositions of the shorter process, introduced by the Motu Proprio Mitis Iudex we 
observe the following: The brief process cannot be used, if the respondent remains silent, 
does not sign the petition or declare his consent. 

The new canon 1683 and Art. 15 of the procedural norms make clear that the consent 
of the petitioner and the respondent (whether given by a joint signature of the parties or by 
other means) is a preliminary condition to initiate the brief process. The consent of both 

parties required to initiate this procedure is a condition sine qua non. This explicit consent is 
foremost necessary because the brief process is an exception to the general norm. 

While the legislator formulated a presumption regarding the disposition of the 
respondent in art. 11 §2 of the procedural norms, this presumption applies only to the 
ordinary process and not to the brief process. Though the consent of the respondent can be 
given by several means, those means must however guarantee publicly and unequivocally his 
or her will, also for the protection of the judge and the parties. Otherwise, the brief process 
cannot be introduced. 

Hoping that this answer, which can be made known among other canonists will be 

helpful for your important work in the tribunal, I am 

Yours sincerely in Domino, 

Francesco Card. Coccopalmerio 
President 

+ Juan Ignacio Arrieta

Secretary 


