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Vatican City State, 18 March 2019 

Your Excellency, 

I refer to your letter of 28 February 2019 in which Your Excellency has requested this Pontif-

ical Council to provide clarification on the question of whether the power to dispense from the re-

quirement of canonical form regarding a marriage between two Catholics is still reserved to the Ap-

ostolic See [in the process of Sanatio in Radice] and whether the sanation in this case can also be 

granted by the Diocesan Bishop according to can. 1165 §2.  

After careful examination of the matter, I am pleased to inform you of the following observa-

tions. From the study concerning the sources and the process of codification of can. 1165 §2 CIC, it 

is agreed that, for pastoral reasons, the diocesan Bishop has the faculty to grant in individual cases 

the sanatio in radice of invalid marriages because of a defect of canonical form. 

In the current norm of the CIC, the diocesan Bishop has the faculty in individual cases to 

grant the sanatio in radice of invalid marriages, and even for cases with several causes of nullity (see 

can. 1165 §2). This means that the Diocesan Bishop can sanate the marriage of two Catholics con-

tracted without observing canonical form and without dispensation from the required impedi-

ment(s) (see can. 1161 §1). 

Therefore, the right to remedy marriages is limited to individual cases and to the impedi-

ments that the Bishop can dispense. This means that the Diocesan Bishop cannot sanate a marriage 

between two Catholics if there is an impediment reserved to the Apostolic See (see can. 1078) or an 

impediment of natural or divine positive law which has now ceased (see can. 1165 §2). However, he 

can sanate an invalid marriage because of the lack of form, since he also has the faculty to dispense 

from canonical form in individual cases (see can. 1127 §2). 

Finally, in granting the sanatio the Bishop must also observe these additional requirements: 

the existence and perseverance of the consent of both parties (see cann. 1162 and 1163 §1) and the 

presence of a grave cause to grant it without the knowledge of one or both of the parties (see can. 

1164). 

Concerning the response of the Code Commission you cited [Acta Apostolicae Sedis (77) 

1985) p. 771], the question refers to a dispensation of two Catholics from the requirements of canon-

ical form (not in danger of death) before the celebration of marriage. As you noted, the response was 

negative. Which means the diocesan bishop does not have the authority to dispense from canonical 



form the marriage of two Catholics beforehand, but as stated clearly in the CIC, he could concede it 

in the context of a sanatio in radice.  

I hope that the above clarification is helpful to you. With sentiments of personal esteem and 

prayerful best wishes, I am,  

Sincerely yours in Christ, 

 FILIPPO IANNONE O.C. 
President 

  Juan Ignacio Arrieta 
 Secretary 


