
 

English Translation of 

Prot. N. 15291/2016 

Vatican City, 12 February 2016  

 

 

(Omissis) 

 

 

I hereby reply to your letter on 16 January, which you have asked for this Pontifical Council to 

clarify some issues regarding the constitution of the diocesan tribunal.  

 

After careful consideration of the above issues, I would like to inform you of the following. 

Concerning the first question on how to proceed to erect the diocesan tribunal, the motu proprio 

Mitis Iudex Dominus Iesus states in art. 8 §2, the right of the diocesan bishop to freely withdraw 

from the inter-diocesan tribunal constituted according to the norm of can. 1423 and in can. 

1673 §2 the right/duty of the diocesan Bishop to establish, if possible, his diocesan tribunal or 

the causes of the nullity of marriage, without the need of any approval from the Apostolic 

Signatura.  

 

Concerning the second question on the appointment of the judicial vicar, can. 1420 §1 permits 

the possibility of the diocesan Bishop to appoint the vicar general as a judicial vicar in cases 

where: “the small size of the diocese or the small number of cases does not suggest otherwise”.  

 

With regard to the third question on the personnel of the diocesan tribunal, the law establishes 

the requirements necessary to be appointed: the judicial vicar must be a priest of at least 30 

years old, of good reputation, doctor oat at least licensed in canon law (see can. 1420 §§1 and 

4 CIC); the judges, who are clerics or law, of good reputation and doctor or at least licensed in 

canon law (see can. 1421 CIC); the promoter of justice, either cleric or lay, of good reputation, 

doctor or licensed in canon law, of proven prudence and solicitude for justice (see can. 1432 

and 1435 CIC); the notary, who is a person of good reputation and above all suspicion (see can. 

483 and 1437 CIC); procurator or advocate, who hold the office of lawyers or prosecutors, who 

are mature and possess a good reputation (see CIC 1483 and 1490 CIC), the lawyer must also 

be a Catholic and a doctor in canon law or be truly an expert.  

 

In the event that any of the members of the tribunal does not possess the academic qualifications 

required by law, it is possible to request the dispensation from the titles to the Apostolic 

Signatura (see Const. Ap. Pastor Bonus, Art. 124 124, 2 ° and Lex of the Signatura Apostolica, 

Article 35, 2°). 

 

 

(omissis) 


