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(omisis) 
 
 

We respond to the letter of 11 January 2017, in which you have asked for 
clarification from this Pontifical Council regarding the correctness of the practice that 
came from among the officials of the ecclesiastical tribunals in _______, after the 
promulgation of the m.p. Mitis Iudex Dominus Iesus, to communicate with the citation 
to the respondent a "mémoire" together with the libellus.  

 
After a careful examination of the matter, I would like to inform you of the 

following. 
 

As you know, can. 1676 § 1 MIDI does not provide notification to the part of the 
respondent a "mémoire" together with the libellus. Moreover, according to §2 of the 
same canon, it is up to the Judicial Vicar to establish with own decree if the case will 
be handled based on the ordinary process or the shorter process, without the need to 
ask the respondent anything about it. 
 

In the event that the judicial Vicar establishes that the case will be dealt with by 
the shorter process, he himself must proceed according to the norm of can. 1685, 
excluding cann. 1683 and 1684. Can. 1685 establishes the obligation of the judicial 
vicar to appoint the instructor and the assessor and to cite all those who must 
participate in the session, in the same decree that determines the form of doubt.  
 

In light of the disposition of the aforementioned canons, it seems clear that m.p. 
MIDI does not determine for notification to the part of the respondent of the 
"mémoire" together with the libellus. 
 

Therefore, this Pontifical Council considers that notifying the "mémoire" is one 
practice that goes beyond what is required by the norm of the code. 
 
 

(omisis) 
 
 
 


